Plantning af blomsterløg

Der er en række forskellige tidspunkter at plante løg og knolde på. Det skyldes, at der ikke er nogen rigtig præcis dato for, hvornår de skal plantes. Men der er to perioder på flere måneder om året, hvor det er bedst at lægge løgene eller knoldene i jorden.

Tulipaner, krokus og andre forårsblomster kan plantes om efteråret (september-december). Selv om der er nattefrost i december, kan du stadig plante dem. I mellemtiden vil løgene danne rødder under jorden og derefter holde sig i ro indtil foråret. Tommelfingerregel - plant 4 uger før jorden begynder at fryse til.

Afhængigt af hvor hårdføre de er, kan sommerblomsterne pottes indendørs eller plantes direkte udenfor. Fordelen ved at starte indendørs er, at planterne ofte blomstrer en måned tidligere. Bløde sommerblomster som georginer startes bedst indendørs fra marts og plantes ud i maj.

Klik her for at se plantevejledning til Dahlia.

Hvornår er det bedst at plante løg og georginer?

Forårsblomstrende løg, som krokus, tulipaner, påskeliljer og blå drue, er de første blomster, du vil se, og de signalerer, at foråret næsten er her. Disse forårsblomstrende løg plantes mellem september og december. Tidligtblomstrende forårsblomster som krokus kan komme i jorden tidligere, i slutningen af september-begyndelsen af oktober. Tommelfingerregel - plant 4 uger før jorden begynder at fryse til.

Plant løgene, så snart du modtager dem. Sørg for, at temperaturen om natten er under 10 grader celsius. Hvis temperaturen er højere, eller du ikke har tid, skal du lægge løgene på et mørkt, tørt og køligt sted (ikke varmere end 15 grader). Anemone, Erythronium, Fritillaria Meleagris, Fritillaria uva-vulpis, Leucojum Vernum og Ipheion Uniflorum er løg, der tørrer hurtigt ud og derfor opbevares bedre i sand eller tørvemos.

Det er også vigtigt at få løgene i jorden inden frosten. Plant aldrig løgene på en dag, hvor det regner meget kraftigt, eller hvor det fryser. Så er risikoen for, at løgene rådner eller fryser, ret stor, og det ville være en skam. Plant løgene et sted, hvor de får sol, og hvis det drejer sig om senere blomstrende løg, skal du tage hensyn til træernes blade, som springer ud til foråret.

Har du et bestemt sted i haven, hvor der altid er en vandpyt? Plant ikke løg her, for de kan ikke lide, at deres rødder bliver for våde. Det kan få rødderne til at mugne eller rådne.

Hvordan planter jeg mine løg?

Når du planter løgene, hjælper det at løsne jorden en smule. Du kan også prøve at forbedre jorden en smule.
Klik her for mere information om de rette forhold i haven.

Grav et hul, der er 2 til 3 gange så dybt som løgets højde. Afstanden mellem løgene er 3 gange løgets bredde, for store løg (12/+ cm) og små løg (5-7 cm).
Læg løgene i jorden med den spidse side opad, dæk med jord, og vand løgene, når de er tørre. Nu er det bare at vente på et blomstrende forår.

Hvor mange løg skal jeg bruge pr. m²?

Til forårsblomstrende løg:
Generel tommelfingerregel: 20 løg pr. m².
Små løg: 50 til 200 løg pr. m².
Store løg: 15 til 25 løg pr. m² (eller som accent mellem stauder - 5 løg pr. m²).
Plant naturaliserende løg med lidt mere plads, så de har plads til at udvide sig.

Til sommerblomstrende løg:
Georginer ca. 3 til 5 pr. m².

Få forårsblomsterne til at blomstre i hjemmet

Mange løgsorter kan sættes tidligt i blomst hjemme i stuen. Det kaldes at forcere, og du gør det på følgende måde:

  • Plant et par løg i en potte, og stil dem et køligt sted (omkring 5-9 °C, f.eks. en kælder eller dit køleskab). De behøver ikke at stå i mørke, men det er okay, hvis de gør. Bladene kommer frem som det første. Men vent tålmodigt, til du kan mærke blomsterknoppen som en tykkere klump mellem bladene.
  • Først da kan urtepotten komme ind i stuen, og du kan være sikker på, at blomsterne vil blomstre derinde.
  • I gennemsnit varer afkølingsperioden omkring 10 uger. Så hvis du vil have blomstrende planter til jul, bør du helt sikkert begynde at plante dem så tidligt som i begyndelsen af september.
  • Det er også muligt at plante blomsterløg i et glas med vand for at få dem til at blomstre. Det er især hyacinter, man ofte gør det med. Hyacinter kan også opbevares lidt køligere, omkring 12°C. Hyacinterne kan så komme ind i stuen efter 8 uger.

Hvad kan man gøre med for tidligt plantede løg?

Det varme klima fungerer ikke så godt for løg, der er kommet tidligt i jorden eller stadig er der fra sidste sæson. De fleste løg kan godt tåle lidt frost. Den fremspirede plante vil sandsynligvis ikke overleve frosten, og det vil sandsynligvis vise sig i foråret. Planterne vil se mindre vitale ud, end hvis de ikke havde lidt under den milde vinter. Det skyldes, at planten er nødt til at stole på den private forsyning af næringsstoffer i løget for at komme op. Hvis planten kommer op to gange på kort tid, vil bestanden være meget lavere anden gang.

Sørg for, at planterne er fri for blade, så de ikke kvæles og rådner. Du kan drysse lidt kalk omkring dem for at sikre, at svampe har ringe mulighed for at komme ind til planten. Hvis planterne allerede er vokset rimeligt godt, er det bedst at dække dem til under frosten, så de har mindre chance for at rådne og dø. Knolden i jorden har stadig reserver nok til, at planten kan vokse kraftigt til foråret.
Læs her, hvad du skal gøre med blomsterne, når de har blomstret.