Plantning og pasning af asparges

Hvis du sår planterne i god tid (i begyndelsen af marts) i drivhuset, har du plantemateriale i maj samme år, som kan plantes i et midlertidigt ventebed. Efter vinteren kan disse planter straks plantes om på deres endelige sted, hvor de vil blive stående i ca. 15 år. Du vil blive overrasket over, hvor robuste disse planter er efter blot et år. Ved høst er det tydeligt, at planternes rødder allerede er gået dybt ned i jorden, og at omplantningen ikke kunne være kommet for tidligt.

Placering

Valget af jord er særlig vigtigt for hvide asparges. Grønne asparges er til gengæld mindre krævende. Da de ikke behøver at danne hvide stængler under jorden, er det ikke nødvendigt at lave kamme. De behøver ikke at blive plantet dybt, og det er ikke nødvendigt med jordvolde. Det er bedre at dyrke grønne asparges på tungere jordtyper. Vælg et stykke jord med så lidt skygge som muligt, da det hjælper med at opvarme jorden og fremskynder høsten. De robuste aspargesstængler kan tjene som vindfang om sommeren. Det er logisk at plante dem på ydersiden af grøntsagshaven i stedet for i midten. Så vær opmærksom på, i hvilken side af haven du placerer dem, for det høje løv giver meget skygge. Asparges kræver plads, både i dybden (rødder), i højden (blade) og i bredden (rækkeafstand). Sørg for, at dine asparges ikke står på et skyggefuldt sted. Hvide eller grønne asparges er en soltolerant plante, og forårets vækst fremmes af en jord, der hurtigt varmes op.

Jordforberedelse

Hvis du har jord, der ikke er naturligt dybdeborende eller har hårde lag, som er svære at slå rod i, er det bedst at forberede den året før plantning. Plantens levetid afhænger af dybden af rødderne. Vi bør tilstræbe en dybde på 80 cm, der kan rodfæstes. Hvis dette ikke er tilfældet, er det tilrådeligt at grave 60-75 cm dybt året før aspargesplantning. At grave dybt betyder, at du graver en bred, dyb fure og løsner jorden i furen med en gravgaffel. Dette skal naturligvis ske under tørre forhold. Organisk gødning anbefales ved plantning af asparges. Brug husdyrgødning eller kompost. Tilsæt det, når du graver dybt. Brug mindst 10 liter kompost eller husdyrgødning per kvadratmeter. Efter dybdegravning kan du tilføje grøngødning. På den måde er det udvalgte stykke jord perfekt forberedt til at plante asparges næste forår.​