Plantevejledning frugtbuske

Goji bærbusk

Læg først rødderne i en spand med lunkent vand, inden du planter dem i jorden. Gojibæret vokser godt i al slags sandjord, som er gennemtrængeligt. Gojibæret foretrækker fuld sol. Plant busken et tørt, næringsfattigt sted i kanten af ​haven eller som en høj uigennemtrængelig hæk. Planteafstanden mellem buskene skal være omkring 1 til 1,5 meter. Buskene er løvfældende og meget tornede. Gojibæren er meget hårdfør og er derfor nem at holde i vores klima.​

Blomsterne (fra maj til oktober) og bær er en fryd for øjet. Gojibær modner i sensommeren/det tidlige efterår. Brug handsker og klip grenene af med de modne bær intakte. De kan spises friske og er fremragende til at tørre eller lave til en lækker marmelade eller juice.

Ripsbusk

'Ribes Rubrum Jonkheer van Tets' er en ribs. Busken vokser kraftigt og har et højt frugtudbytte. Det er en af ​de tidligst modne røde ribs. I slutningen af ​​juni er bærene allerede modne. Bærene vokser i lange klaser og har en syrlig, men forfriskende smag. Du kan spise dem fx i buddinger eller som marmelade. Busken blomstrer om foråret med små grøn-hvide blomster.​

Beskæring påvirker mængden og størrelsen af ​bærrene og er derfor meget vigtig. Det bedste tidspunkt at beskære busken er i det tidlige forår. For at holde busken kompakt kan du beskære de døde grene op til en sund sidegren. Da det er en selvbestøvende busk, tiltrækker den sommerfugle og bier. Du kan plante den i haven, men også på en altan eller terrasse. Den vokser godt i enhver jord og kan lide fuld sol.​

Stikkelsbærbusk

Ribes uva-crispa Captivator' er en rød stikkelsbær. Fordelen ved denne busk er, at den har færre torne på sine grene sammenlignet med andre stikkelsbærarter. Det gør det nemmere at plukke frugten. De røde stikkelsbær blomstrer i april med grøn-hvide blomster og omkring juli er frugterne plukkemodne. Frugterne er mellemstore, runde og lyserøde. Det er ikke en almindelig busk at dyrke derhjemme, men det er en meget nem plante for den uerfarne frugtgartner eller for børn, der kan lide at passe haven.

Stikkelsbæret er fantastisk til at lave marmelade eller vin. Om vinteren mister busken sine blade, hvilket gør det til det bedste tidspunkt for beskæring. Uden blade er busken nemmere at se, så du kan beskære den tilbage til den ønskede form. Denne røde stikkelsbær foretrækker et sted i solen i jord, der ikke er for fugtig.

Brombærbusk

Planterne kan klare skygge, men giver mere frugt på et solrigt og lunt sted. Tykke grene skal bindes ned om foråret, da de giver den bedste frugt. Beskær alt, der er unødvendigt. Brug en mur eller et hegn til at styre grenene med ledninger. Trådene kan også strækkes mellem to poler.

Brombær bærer frugt på stængler, der blev dannet det foregående år. Beskær regelmæssigt, både forår og efterår. Efter høst skal du fuldstændig beskære de grene, der bar frugt. Regelmæssig beskæring forhindrer også spredning af sygdomme. Rubus fruticosus Loch Ness' tåler let frost, men vi anbefaler at beskytte brombæret, når det er under 10°C. Dette kan beskadige eller endda dræbe busken.

Blåbærbusk

Plant i enhver frugtbar, veldrænet jord, men for de højeste udbytter i sur jord. I en gryde kan du også nyde den på din terrasse. Fra maj/juni og frem kan du plukke de første bær. Fra økologisk dyrkning.


Kiwibær

Planten kan lide en let fugtig, men veldrænet jord i fuld sol. Du kan også nyde den i en potte på din terrasse.

Det er en hurtigtvoksende vinstok og placeres bedst mod et klatrestativ, hegn eller pergola. Kiwien blomstrer i maj og juni måned med hvid-lyserøde blomster. De første modne frugter vises i begyndelsen af ​september. Husk, at det kan tage flere år, før planten begynder at give frugt. Generelt tager dette tre til fem år. Frugterne har en behåret skal, er ovale i form og har lysegrønt kød, med en hvid kerne og en ring af sorte frø omkring denne kerne.​

Kiwiplanten klarer sig godt i vores klima og er hårdfør til -12° C. Er planten endnu ikke moden, er det bedst at dække den om vinteren, hvor der er hård frost. Kiwiplanten har brug for et varmt og solrigt sted. Jo mere sol, jo sødere frugt. En sydvendt have, ude af vinden, er perfekt. Beskæring udføres bedst i december eller januar. Beskær de nye grene. De grene, der voksede sidst, vil bære frugt det følgende år. Når man ikke ønsker, at planten skal vokse sig for stor, er det bedst kun at lade 40 centimeter stå af den nydannede gren.

Hindbærbusk

I juni er den første høst på buskens gamle grene; om efteråret er anden høst på de nye grene. Hindbæret er nemt at vedligeholde og kan overleve i alle klimaer. Du behøver ikke beskære busken det første år. Derefter kan du beskære grenene tilbage i det tidlige forår. Planten har en jævn vækst og en god modstandsdygtighed mod sygdomme. Fugle elsker også hindbær, så beskyt for eksempel busken ved at dække den med et net.

Solbærbusk

Frugten kan spises frisk, men at lave den til marmelade eller juice er endnu lækrere. Frugten er bedst kendt for Cassis-drikken. Med sit høje indhold af C-vitamin er det et af de sundeste bær. Busken kan beskæres mellem februar og marts, fjern kun de døde grene. Jo mindre du beskærer, jo større chance er der for bær. Den er nem at vedligeholde og bærer frugt allerede efter et år. Busken mister sine blade om vinteren, men kan uden problemer tåle temperaturer op til -34 grader celsius.

Druer grønne

Denne drue kan bruges til at lave Riesling-lignende vin, fuld af frugt og muskatel. Det er en klatrer, der kan blive flere meter høj. Du kan guide den ind i alle mulige former og holde den meget kompakt ved at beskære den godt. Du kan nemt føre druen langs en pergola eller på en væg med spændetråde. Druen producerer først ubetydelige klaser af blomster i juli-august, hvorefter der dannes hvide drueklaser. Frugterne er hvid-grønne i farven, saftige med en sød smag. Du kan spise dem friske eller bruge dem til at lave marmelade, juice eller vin.

Druebusken har brug for masser af sol for at modnes og elsker varme, så en sydvendt placering er ideel. Druerne kan høstes fra midten af ​​september og frem. Jorden skal være veldrænet, nærende og helst ikke for sur, men temmelig kalkholdig. Beskæring øger frugtudbyttet, og planten ser også pænere ud. Det er bedst at beskære planten mellem november og februar, men ikke under hård frost. Beskær overflødige side- og hovedgrene. Denne druesort er hårdfør og kan uden problemer tåle temperaturer op til -20 grader.

Druer røde

Vitis Boskoop Glory' er en kendt og meget brugt druesort til haven. Det er en klatrer, der kan blive flere meter høj. Du kan guide den ind i alle mulige former og holde den meget kompakt ved at beskære den godt. Du kan nemt føre druen langs en pergola eller langs en væg med spændetråd. Druen giver først ubetydelige klaser af blomster i juli-august, hvorefter de blå drueklaser dannes. Frugterne er blå i farven og saftige med en sød smag. Du kan spise dem friske eller bruge dem til at lave marmelade, gelé eller vin. Drueplanten har brug for meget sol for at modnes og elsker varme, så en sydvendt placering er ideel.

Druerne kan høstes fra midten af ​​september og frem. Jorden skal være veldrænet, nærende, helst ikke for sur, men kalkholdig. Beskæring øger frugtudbyttet, og planten ser også pænere ud. Det er bedst at beskære planten i perioden mellem november og februar, men ikke under hård frost. Beskær overflødige side- og hovedgrene. Denne druesort er hårdfør og kan uden problemer tåle temperaturer op til -23 grader.