Lav en frugthave

Spadseretur gennem haven og snacke lækre bær, hindbær og jordbær undervejs. Plantning af en frugthave giver et meget velsmagende retreat. Vi er glade for at forklare, hvor vi skal starte.

Det bedste tidspunkt

Det bedste tidspunkt at plante frugtbuske er om efteråret, så de har en chance for at slå rod i god tid før vinteren. Men de fleste mennesker foretrækker havearbejde i godt vejr. Og med lidt ekstra omhu er det ikke et problem at starte en smuk lille frugtkollektion om foråret. Det har endda fordele: På grund af den højere temperatur vokser planterne hurtigere. Uanset om du planter om efteråret eller om foråret, skal du ikke forvente en høst fra hverken de røde eller hvide bær det første år. Der er nogle bær, der giver fra det første år, men kun fra det andet år vil udbyttet være meget godt. Den ideelle plantningstid om foråret varierer afhængigt af jordtypen. På rimelig tør sandjord skal buskene være i jorden før maj. På våd lerjord er situationen anderledes: Plant ikke dine bærbuske der indtil maj-juni. Du bør sprøjte begge jordtyper i tørt vejr. Men vand ikke buskene for meget. Sprøjt ikke lidt vand over hver aften, i stedet vand det grundigt en gang, højst to gange om uge.

En god beliggenhed

En frugthave skal altid være i solen. Derfor kan det ofte kombineres med køkkenhaven, da de har samme krav. Her kan du plante frugtbuske som en hæk eller placere dem i rækker mellem grøntsagerne. En kombination med en frugthave er også mulig, da der normalt også er tilstrækkeligt sollys der. Men opsætning af en del af haven specielt til frugt, har også fordele. På den måde kan du i bærsæsonen dække dine buske med net på én gang uden problemer. Når du vælger et sted til frugthaven, skal du vælge et område, der modtager sollys i mindst halvdelen af den tid, det er lyst. Helst eftermiddags- og aftensolen, da morgensolen er for svag. Tag især hensyn til solens position om sommeren og efteråret. Solen er vigtig for smagen af frugten, da sollyset stimulerer udviklingen af sukkerarter. Men det er også vigtigt for dannelsen af knopperne, som finder sted om efteråret. Især der skal planterne modtage masser af lys.

Vælg

Start med sorter, der giver den bedste chance for succes og udvid først haven senere med 'vanskeligere' sorter som gojibær og tranebær. Et udvalg af røde og hvide bær, eventuelt suppleret med solbær, byder på masser af godbidder om sommeren. Gennemfør haven med blåbær, som næsten altid er vellykket.

Hindbær er altid lækre, og efterårs hindbær er det bedste valg for den private gartner. De kan høstes lidt senere, hvilket giver dig mulighed for at forlænge sæsonen. Derudover er den normale hindbær ofte plaget af orme; efterår hindbær er ikke påvirket af dem.

Når man vælger buske, bør der nøje overvejes formålet med frugthaven. Hvis du ønsker at nyde gode godbidder fra din egen have plante så mange forskellige sorter som muligt. Dette forlænger sæsonen og giver dig mulighed for at nyde udbyttet så længe som muligt. For eksempel skal du vælge en stikkelsbær, der bærer frugt tidligt og en, der bærer frugt sent, på den måde kan du høste i uger. Hvis du vil lave syltetøj ud af din frugt, er det bedre at plante flere buske af samme sort. Du vil så have tilstrækkelig høst til at behandle bær umiddelbart efter plukning.

Et sidste tip fra producenten er ikke altid at vælge velkendte sorter. "Vælg altid frugt, der passer godt i din have. Køb ikke et tilfældigt frugttræ eller busk fra havens midte af en sort, du kender fra supermarkedet. Ofte gør kommercielle sorter ikke så godt i private haver. Disse sorter ofte kun trives med en streng sprøjtning politik, og det er bare så meget pænere at nyde ikke-giftige frugter i din egen have. Mange gamle sorter er mere modstandsdygtige over for sygdomme og vil give en meget bedre høst.''