Naturhave

Der findes mange forskellige typer af baggårde, og alle har naturligvis forskellig smag og stil. Heldigvis anlægges der flere og flere grønne haver, eller den eksisterende have får meget mere beplantning. Det er blevet meget populært at fjerne belægninger og tilføje noget grønt i de senere år, og det er en god ting. Et andet tilbagevendende tema er den naturlige have. Men hvad er det egentlig? Hvordan skaber man en naturlig have? Her er et par praktiske tips til at forvandle din baghave til en naturhave.

Hvad er en naturhave?

En naturhave er en have, hvor naturen er i fokus, og hvor der er stor variation i planterne. Hvor fuglene flyver, frøerne har vand til at formere sig, alle insekter er velkomne og frem for alt er der en masse vegetation, der virkelig hører hjemme der, hvor du bor. En naturhave er faktisk meget nemmere at vedligeholde, fordi den ikke behøver at være så "ryddelig", hvilket er den grundlæggende idé bag naturhaven. Den er smuk på alle årstider, almindelig eller frodig, bare grøn eller fuld af blomster. En naturhave er især god for biodiversiteten.

Hvordan laver man en naturhave?

  • Sørg for, at planterne og dyrene er havens omdrejningspunkt.
  • Lav en naturlig dam, og sørg for, at der løber vand igennem den.
  • Lav et insekthotel, hvor dyrene kan yngle. Det kan være så enkelt som en bunke sten eller en bunke blade.
  • Skab et sted til kompostbunken. Ud over fordelen ved at have din egen organiske kompost er det også et sted, hvor mange dyr kan leve og svampe kan udvikle sig.
  • Vælg mange forskellige typer planter. Det kan være træer, buske og lavtliggende planter.
  • Vælg planter med forskellige blomstringstider, så der er blomster i haven fra det tidlige forår til det sene efterår. Det får ikke kun haven til at se smuk ud, men giver også insekterne mulighed for at finde føde til enhver tid.

Hvilke planter skal du bruge

En have med de rigtige planter er en have, der er tilpasset jordtypen og mængden af solskin i haven. På den måde kan du tage hensyn til de indfødte planter også kendt som indfødte planter. Plant en del af haven med disse hjemmehørende planter, der vokser i dit nærområde. På den måde bidrager du til en bedre biodiversitet i dit nabolag. Det er naturligvis ikke noget problem at kombinere dem med eksotiske planter, for disse planter absorberer også vand, giver skygge om sommeren og giver de små væsener et sted at hente nektar.

Hvad er en hjemmehørende plante?

Der tales meget om hjemmehørende planter, og at du bør fylde din have med dem. Men hvad er en hjemmehørende plante, og hvad er de gode til? Disse planter vokser naturligt i Holland og specifikt i det område, hvor du bor. Mange af disse planter er ved at forsvinde, fordi folk ikke kan lide dem eller finder dem for almindelige og i stedet planter eksotiske planter. Eksotiske planter er planter fra fjerne lande, som ikke vokser naturligt i Holland.

Det er vigtigt, at der vokser nok hjemmehørende træer, buske og stauder i og omkring haven for at bevare biodiversiteten. De dyr, der lever i Holland, er også knyttet til disse hjemmehørende planter. Det hele er faktisk ét stort kredsløb. Hvis man fjerner ét led, nemlig planterne, falder det hele sammen som et korthus. Vi har desperat brug for disse dyr, som igen er fødekilder eller bestøvere for andre i dette kredsløb.

Hjemmehørende planter

Hjemmehørende planter, der er almindelige i Holland:

Selvhelbredende
Prunella vulgaris
Salatbrændenælde
Sanguisorba minor​
Vild akeleje
Aquilegia vulgaris *
Fingerbøl
Digitalis
Gul ærkeengel
Lamium
Gøgeurt
Achillea millefolium
Vandmynte
Mentha aquatica
Engsalvie
Salvia pratensis*
Oregano
Origanum vulgare
Oregano
Campanula trachelium*
Storkenæb
Geranium*
Nålhynde
Scabiosa*
Hamp-agrimony
Eupatorium cannabinum*
Pasqueflower
Pulsatilla vulgaris
Salvie
Sympythum officinale
Johannesurt
Hypericum perforatum
Eksebær
Veronica longifolia*
BugleAjuga reptans*

* Vi har disse planter i vores sortiment og vi sælger fra marts til maj.

6 ting du bør vide om økologiske blomsterløg