Havecyklus

Haven skifter hvert år, men mange ting gentager sig selv. Vi kalder dette en cyklus, men hvordan fungerer det faktisk, og hvor bemærker du det? Dette er de faser, der gentager sig hvert år: forbedring af jorden, pærernes blomstringsperiode, effekten af sol og skygge på haven og under hensyntagen til sædskifte. Du kan læse meget mere om dette nedenfor.

Hvad er havens cyklus?

Ændringerne i haven er det, der gør naturen så sjov! Giv haven plads til at vokse og ændre sig. Lad nogle dele af haven være alene og gør intet med dem, så naturen kan gå sin gang. Du får se den naturlige cyklus i din have.

Haven gør, hvad den vil, og du har ikke meget kontrol over den. Selvom haven gør, hvad den vil, kommer pærerne op igen på samme tid hvert år. Dette er en havecyklus. Om foråret ser du de første grønne skud dukke op. Herefter følger de første blomster. Blomsterne producerer frø, planten eller blomsten dør, og det samme sker året efter. Dette er vidunderligt!

Bare det at lade naturen gøre sit arbejde er selvfølgelig fantastisk, men i nogle områder kan du hjælpe lidt og give haven lidt ekstra opmærksomhed.

Hvad er god jord?

Hvis du vil nyde dine blomsterløg i flere år, skal du plante dem i nærende, veldrænet, men ikke for tør jord. Hvis du har plantet blomsterløg under et træ, skal du holde øje med jorden. Træer kan absorbere meget vand, hvilket kan gøre jorden omkring dem meget våd og blød. Det er godt at huske på, at blomsterløg ikke kan lide jord, der er for våd. Dette får dem til at blive mugne, og de vil til sidst stoppe med at vokse.

Hvis du har meget fugtig jord, inklusiv lerjord, er det klogt at forbedre vandbalancen.

  • Du kan gøre dette ved at arbejde groft sand igennem det, så det løsner sig. 
  • Brug kompost i jorden. Kompost sikrer, at fast jord, som lerjord, tillader vand og luft at passere bedre igennem. På denne måde giver kompost en god struktur til jorden og stimulerer samtidig jordlivet. Og selvfølgelig er det hvad du vil have. 

Hvis der er for meget vand i jorden, kan rødderne rådne, og pæren blomstrer ikke. Det er lidt arbejde for at få jorden fuldstændig afbalanceret, men hvis du sikrer en bedre balance, kan andre planter vokse bedre i haven.

Hvis du foretrækker at nyde forskellige pærer hvert år (i stedet for at efterlade de nuværende pærer i jorden), er pærerne meget mindre krævende med hensyn til jordtype, hvor de vokser godt. Hvis du køber en pære af god kvalitet, vil pæren selv have al den næring, der er nødvendig for at kunne blomstre smukt den kommende sæson.

Effekt af sol eller skygge?

For blomstringen af mange blomsterløg, såsom tulipaner og påskeliljer, betyder det ikke meget om de er i solen eller i skyggen. Dette er ideelt, hvis du er ny i din have og ikke helt ved endnu, hvordan solen bevæger sig rundt i haven. Du vil bemærke, at blomsterløgene, der er i solen, vil blomstre meget tidligere, men de blomstrer også hurtigere. Hvis du tænker over det, giver det meget mening.

Nogle intense farver har en tendens til at falme ud, når de udsættes for fuld sol hele dagen, så de kan se lidt anderledes ud end billedet. Der er også sorter, der bliver meget lysere i farve i blomstringsæsonen. Så du kan se, at solen kan have stor indflydelse på, hvordan et blomsterløg eller en plante blomstrer.

Hvis du vil nyde dine nye pærer igen næste år uden at skulle plante pærer hver sæson, skal du være opmærksom på mængden af sollys. Derfor er det altid en god ide at plante dem, hvor de anbefales. Du finder flere oplysninger om den bedste placering til din type blomsterløg på dette websted.

Efter at de har blomstret, har pærerne brug for lys til at opbygge reservenæring til det følgende år. De gør dette ved at absorbere sollys gennem de blade, der stadig er fastgjort. Derfor bør du ikke fjerne bladene, når planten er færdig med at blomstre. Hvis bladet er falmet og bliver tørt, kan du skære det af, men det behøver du ikke.

Spredning af blomstringsperioden

Jo tidligere blomsterløg begynder at blomstre, jo tidligere slutter de til sæsonen. Tænk på sneet, krokusen eller de botaniske tulipaner. Du kan let placere disse løg under et træ, fordi træerne ikke har nogen blade på dem endnu så tidligt på foråret. Eller plant dem på steder, hvor stauder opstår i midten af maj. På denne måde får du mindre brakjord, og du bruger jorden (og haven) optimalt med hensyn til plads.

Brug din plads til højre, så får du meget mindre brakjord. Sene afgrøder (som mange tulipaner) begynder ikke at dukke op før april eller maj. Hav dette i tankerne, plant løgene et sted i haven, hvor de får masser af lys i disse måneder. Det kræver en vis planlægning, men hvis du gør det rigtigt en gang, er du normalt klar til (mere eller mindre) de næste 5 år.


Giv en række pærer

Du har måske hørt om dette, men du er måske ikke helt bekendt med det endnu: afgrøderotation. Hvis du opbevarer de samme typer pærer et sted i flere år i træk, kan du risikere, at jorden udvikler visse sygdomme. Når en sygdom er begyndt, kan det være meget svært at slippe af med. Måske finder du dette skræmmende, og du begynder at tvivle på, om du kan få det til at fungere. Bare rolig, for intet kan faktisk gå galt, hvis du ikke lægger dine planter nøjagtigt det samme sted. Hvis du tager blomsterløg ud af jorden, når den er færdig med at blomstre, skal du placere eb etiketpind for at minde dig om, hvad der var der.

Konklusion: Giv variation. Så placer påskeliljer, hvor tulipaner var, og omvendt. Dette forhindrer svampe- og andre jordsygdomme.

Dæk og forbedre jorden

Sørg for at dække de bare jordpletter i haven mellem de blomstrende perioder med blomsterløgene. Du kan finde mere om dette i bloggen om forbedring af jorden. Fordelen ved at dække jorden er, at jordens levetid er mere aktiv, og dette bidrager direkte til en lettere jord, hvor blomsterløgene vokser og blomstrer bedre. 

Og det er endnu mere sikkert, hvis du regelmæssigt anvender god, helst økologisk, kompost i din have. Dette forbedrer sundheden og modstanden i din jord.

Plukning og plantning af dine blomsterløg