God jord til dine blomsterløg

Hvis visse områder i haven er nøgne, efter at pærerne har blomstret, er det det rigtige tidspunkt at forbedre jorden. Der er mange måder at forbedre jorden på, men vi foretrækker at så 1-årige planter eller at dække jorden med organisk materiale. Når du har taget disse skridt, hvilket væsentligt forbedrer jordkvaliteten, vil planter blomstre meget smukkere, og de er mindre modtagelige over for sygdomme. Du ville også hjælpe de insekter, der lever i jorden.

Hvornår skal du forbedre jorden?

Jorden kan forbedres i flere perioder af året. For eksempel lige efter foråret, når de første blomsterløg er færdige med at blomstre. Men også om efteråret og vinteren. Blomsterløgene og de årlige planter er netop blevet fjernet, eller de flerårige planter er døde og ser lidt triste ud. Dette er helt normalt, så lad dette ske uden at gøre andet! Mange insekter kan lade deres larver og pupper går i dvale her. Mange fugle får også næringsstoffer fra frøene af de falmede blomster, fordi de indeholder mange fedtstoffer, som fuglene kan spise hele vinteren. Det er tid til at forbedre jordkvaliteten, og der er et par måder at gøre det på.

Hvordan kan du forbedre jorden?

Efter de første blomsterløg er færdig (omkring april), og du har intet andet planlagt til denne del af din have, er det en skam at bare lade jorden stå bar. Dæk jorden, og sørg for, at den aldrig er brak. Du vil bemærke, at med brakjord er jordlivet meget mindre aktivt, hvilket gør det mindre nærende for den mulige næste skud blomsterløg.

1. Så jordforbedrende planter

Personligt vil jeg sikre, at blomsterløgene er plantet mellem permanente planter, hvor løvet kan dø pænt. I så fald behøver du næppe at gøre noget efter plantning. Hvis du ikke kan gøre dette, er det bedst at så de nøgne områder med jordforbedrende planter, som:

 • Blå lupin
 • Boghvede
 • Gul sennep
 • Phacelia
 • Vinterrug

Disse jordforbedrende planter sikrer, at jorden bliver mere nærende. Især sikrer de en bedre struktur af jorden, hvor du senere kan dyrke andre planter eller pærer.

2. Barkflis

Hvis du ikke ønsker at så noget, fordi andre planter snart vil blive plantet i samme område, anbefaler vi at dække bunden med et lag af barkflis. Barkflis dækker jorden med organisk materiale, såsom;

 • Tørre blade
 • Kompost
 • Græs
 • Træflis
 • Kakaoskaller
 • Strå

Du gør dette om foråret på brakjord og om vinteren mellem de døde planter. Dette beskytter jorden mod udtørring og hjælper med at holde jordens liv i gang.

Efter et stykke tid vil jordens kvalitet forbedres, men ikke på grund af jorden, der forbedrer selve planten. Barkflis vil aktivere jorden nedenunder til at arbejde. Jordlivet kommer i gang, og dette sikrer en bedre struktur. Som følge heraf vil de planter eller pærer, der vokser det følgende år, have mere ledig plads, og det overskydende vand vil lettere blive drænet. Insekterne i jorden sikrer, at jorden bliver løsere og lettere. Disse er alle gode ting, og du behøver ikke at gøre noget ved det.

Fordele ved at dække bunden

Ved at så i jorden sikrer du, at der opbevares mere CO2. Du gør jorden grønnere og hjælper med at reducere klimaproblemet.

Er zullen geen dieren uit de buurt meer langskomen om deze grond te gebruiken als toilet.

Naturhave